Hardcups: De Duurzame Vervanger voor Wegwerpbekertjes op Grote Evenementen
Organisatoren van grote evenementen als een festival, concert of carnaval ontdekken steeds meer manieren om hun evenement duurzamer te organiseren. Steeds minder vaak zien we nog een festivalterrein dat is bezaaid met plastic bekertjes. Sinds 1 januari 2024 is het zelfs verboden om wegwerpbekers te gebruiken voor consumptie op locatie. Eén van de oplossingen is het gebruik van wegwerpbekers van rPET, die nog wel mogen worden ingezet en theoretisch gezien kunnen worden gerecycled. In de praktijk lukt dat echter vaak niet, omdat de bekers alsnog op de grond belanden en te vervuild raken om te kunnen recyclen. De markt was op zoek naar een betere oplossing.
Deze oplossing schuilt in het gebruik van zogenaamde hardcups; plastic bekers die (vaak in combinatie met het gebruik van statiegeld) te hergebruiken zijn. Bezoekers zijn minder geneigd om deze bekers weg te gooien, en leveren hem vaker aan het eind van de dag weer in. Hiermee is er veel minder plastic afval op een festival.
De Ontwikkeling van de Hardcup
Eén van de grootste partijen in Nederland die inspeelt op deze trend is DrinkCup van Mark Goossens. Fleur Plastics werkt al langere tijd goed samen met Mark voor De Horeca Bazaar, en levert onder andere shotglazen, bierglazen en wijnglazen. De Horeca Bazaar verkoopt ook hardcups in diverse maten, maar kreeg steeds vaker van klanten de vraag of deze ook gehuurd konden worden. “We hebben geluisterd naar de vraag van onze klanten. In combinatie met de nieuwe wetgeving zagen we een kans om onze hardcups duurzaam in te zetten, en deze via DrinkCup te verhuren aan organisatoren van evenementen.” zegt Mark hierover. “Vanwege onze eerdere ervaringen met Fleur Plastics was de samenwerking voor de ontwikkeling en productie van de cups dus ook een logische stap.”
De vraag naar hardcups in de markt is enorm, en DrinkCup was op zoek naar een afname die in de miljoenen per jaar gaat. De eerste uitdaging voor Fleur Plastics was dus het opschroeven en optimaliseren van de productiesnelheid zonder toe te leggen op kwaliteit. Daarnaast willen evenementen vaak graag hun eigen huisstijl bedrukt op de cups, wat direct een tweede uitdaging was.

De Productie van de Hardcup
De hardcups worden gemaakt in twee groottes: 20 en 25 centiliter. Vanwege het belang van snelle productie maakt Fleur Plastics gebruik van achtvoudige matrijzen voor deze producten. Dat betekent dat er per cyclus 8 cups worden ingespoten en geproduceerd. Omdat de cups wel tegelijk kunnen koelen, werkt dit proces acht keer zo snel als wanneer er een enkelvoudige matrijs wordt gebruikt. Dit brengt een hogere productiecapaciteit én lagere productiekosten met zich mee. Daarbij is er in de ontwikkelfase uitbundig onderzoek gedaan naar de haalbaarheid van de matrijs: achtvoudig spuitgieten brengt een uitdaging met zich mee waarin de matrijs gelijkmatig gevuld moet worden per cup. Dit komt omdat variaties in stroming, druk en temperatuur kunnen leiden tot kwaliteitsverschillen. Daarnaast is temperatuurbeheersing in de matrijs extra belangrijk. Ondernemer Mark Goossens geeft aan: “zelf heb ik geen verstand van de ontwikkeling van matrijzen. Het is fijn dat we kunnen leunen op de expertise van Fleur Plastics; ze nemen alle zorgen uit handen"
Voor de tweede uitdaging omtrent gepersonaliseerde etiketten is Fleur Plastics samen met DrinkCup in gesprek gegaan met een automatiseringspartner. Het personaliseren van de cups vraagt namelijk om een creatieve oplossing, die tevens volledig is geautomatiseerd. Deze oplossing is het gebruik van In-Mold Labeling: labelen in de originele matrijs tijdens de productie.
De klanten van DrinkCup, die grotendeels bestaan uit bierproducenten, gemeentes die stadsbrede evenementen organiseren, en festivalorganisaties, leveren hun eigen ontwerp aan voor een etiket. Dit etiket komt in een cassette in de productielijn van de hardcups. Middels een robotarm worden de etiketten uitgenomen, gevormd en om de hardcups heen geplaatst in de originele matrijs. De achterkant van het label versmelt samen met de cup tijdens het productieproces. Door het etiket direct vast te maken aan de cup worden tijd en energie bespaard. Ook is het etiket van hetzelfde materiaal als de cup, waarmee het goed te recyclen is.
Het materiaal dat wordt gebruikt voor zowel het etiket als de cup zelf is polypropyleen (PP). Dit lichtgewicht materiaal is duurzaam, krasbestendig en slagvast. Daarnaast is het uiteraard food grade en food safe. Ook voldoet Fleur Plastics hiermee aan een verdere wens rondom de duurzaamheid: de cups zijn vaatwasserbestendig, en kunnen daarmee opnieuw ingezet worden nadat ze zijn schoongemaakt. Hiertoe ontwikkelt DrinkCup ook nog eens een volledig automatische wasstraat, zodat zij totaalpartner kunnen zijn voor de klanten van de hardcups.

Het Resultaat
Door de inzet van een compleet nieuwe spuitgietmachine, een achtvoudige matrijs en een geautomatiseerde In-Mold Labeling-lijn heeft Fleur Plastics de capaciteit om ruim 40.000 hardcups per dag te produceren. Het produceren van een andere gepersonaliseerde cup kan snel worden gerealiseerd, omdat enkel de etiketten vervangen hoeven te worden.
Zo zijn de duurzame cups van DrinkCup intussen al ingezet op grote festivals, het EK 2024 en zijn meerdere grote gemeentes zoals Maastricht, Sittard, Eindhoven en Den Bosch vaste afnemers van de hardcups. De dienstverlening van DrinkCup faciliteert ook het statiegeldsysteem. DrinkCup richt dit zo in dat er voor de eerste beker statiegeld betaald wordt. Gedurende de dag betaalt een bezoeker bij inlevering van een beker alleen voor het nieuwe drankje. Aan het eind van de dag krijgt een bezoeker geld terug voor een ingeleverde beker. Omdat bekers die op de grond belanden nu toch worden opgepakt en ingeleverd, ziet DrinkCup dat de uitval maximaal 2-4% bedraagt, waarvan een deel door de bezoekers zelf tijdens een volgend evenement weer wordt meegenomen.
Fleur Plastics is er trots op om bij te dragen aan een duurzamere omgeving waarin dit soort kunststof oplossingen een belangrijke rol spelen, en kijkt uit naar de verdere samenwerking met DrinkCup. Zoals Mark zegt: “We zijn al 10 jaar tevreden klant van Fleur Plastics. Waarom zouden we iets wijzigen in onze samenwerking, als we er simpelweg blij mee zijn?”

Over de Opdrachtgever
DrinkCup is een Nederlands bedrijf dat herbruikbare kunststof bekers en pitchers verhuurt en verkoopt voor evenementen, met opties voor bedrukking op maat. Ze bieden aanvullende diensten zoals reiniging, opslag en transport, en hebben een unieke bestelapp om het gebruik van de bekers te vergemakkelijken. Hun producten worden volledig in eigen beheer geproduceerd in Brabant, en ze hanteren een 100% circulair systeem om evenementen te verduurzamen.